Konstgräsprojekt på Virdavallen

2018-06-20 08:02
Sedan många år har en konstgräsplan stått högt på önskelistan för klubben och våra medlemmar.
  • Uppdaterad: 2018-06-20 08:02

Klubben har idag dåliga förutsättningar att träna fotboll under vinterhalvåret eller vid ospelbara gräsplaner, pga regn eller under tidig vår. Flera av våra lag får söka sig till andra träningsytor i t.ex. Vislanda eller Gransholm, vilket medför kostnader i form av hyra och transporter. Ett alternativ är att träna inomhus men tillgång på bra idrottshallar är ett problem då det är flera andra föreningar som också måste ha tillgång till tiderna.

AGIF’s styrelse har sedan ett tag haft en arbetsgrupp igång för att se över vad vi kan göra för att få tillgång till en konstgräsplan. Vår målsättning är att kunna erbjuda alla lag möjlighet att träna på konstgräs, både senior- och ungdomslag. Arbetsgruppen har därför föreslagit en anläggning
innehållande både en 7-mannaplan och en 11-mannaplan. Dessa ska vara placerade i västra delen av Virdavallen där vi idag har en 5-mannaplan samt grusyta.

Totalt är detta en investering på drygt 7 miljoner.

Efter diskussioner med Alvesta kommun står det klart att vi inte kan räkna med finansiering av investeringen i sin helhet. Klubben kommer därför att behöva finansiera anläggningen i egen regi med stöd från Alvesta kommun i form av ett nyttjanderättavtal av marken samt föreningsbidrag, t.ex.
räntebidrag och löpande driftsbidrag. Detta gör att vi kommer behöva jobba hårt med att söka bidrag från externa finansiärer bl.a. Allmänna arvsfonden, Riksidrottsförbundet och lokala företag.

Vår förhoppning är att vi under hösten kommer vara klara med finansieringen och då kan gå vidare med ett genomförande av projektet under 2019.

Styrelsen har tagit beslut om att avsätta medel för att anlita en extern projektör för att bl.a. hjälpa till med underlag för anbudsförfrågan och miljökonsekvensanalys.

Konstgräsprojektet kommer att jobba nära Alvesta kommun för att få till bra förutsättningar för att barn och ungdomar ska kunna vara med och påverka i projektet men också för att hitta framtida samarbetsformer för att utnyttja anläggningen gemensamt. En idé är t.ex. att hålla öppna aktiviteter i samarbete mellan klubb och fritidsgård, s.k. nattfotboll.

Projektet återkommer löpande med mer information efter sommaren.

Styrelsen Alvesta GIF
Gm Niklas Sjödén, projektledare AGIF